Tellinger utført av Trygg Trafikk viser at nordmenn generelt blir dårligere og dårligere til å bruke refleks. Barn er flinkest og på Sørli går de nye veier for å øke bevisstheten rundt bruk av refleks.

Av Atle Skift
Trygg Trafikk har siden 2002 gjennomført landsomfattende reflekstellinger. Frem til 2019 var utviklingen hva angår nordmenns bruk av refleks svært positiv. Men i 2019 ble trenden brutt.
Mens 44 prosent av oss brukte refleks refleks i 2018, viste tellingen i 2019 at bare 41 prosent brukte  refleks når vi var ute og gikk i høstmørket.
- det er utrolig trist å se at vi er så dårlige til å ta vare på oss når vi er ute og går i høstmørket. Kun fire av ti bruker refleks til tross for at de fleste av oss vet hvor viktig refleks er for å unngå farlige situasjoner i mørket, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Anne-Helen Hansen, i en kommentar til resultatet av tellingen.

Voksne verst
Her som på de fleste områder som har med trafikksikkerhet å gjøre er det de voksne som er verst, da i særdeleshet voksne menn. Flinkest er barn. Derfor er det kanskje ikke så unaturlig at barn tar affære og går foran som forbilder? Ihvertfall har elever ved Sørli skole forstått viktigheten av å bruke refleks. Sammen har elever/elevrådet og skolen nå satt i gang en kampanje for å få mer fokus på bruk av refleks. Under denne kampanjen vil elevene få poeng for hver dag de bruker refleks. Om det følger premoe med til den som får flest poeng vites ikke.

Best på refleks i nord
Finnmark og Nordland er fortsatt de fylkene hvor andelen refleksbrukere er høyest. I Finnmatk bruker rundt 62 prosent refleks, i Nordland er andelen på 57 prosent. I den andre endel av skalaen finnes vi Oslo, som med en andel på knappe 25 prosent innehar bunnplassen.

Slik får du mest effekt av refleks
Husk at mild vinter, som i år, med lite sne gjør at vintermørket blir enda mørkere enn i snerike år.
- Milde vintre gjør det ekstra krevende å se fortjengere uten refleks. Uten refleks er du så godt som umulig, sier Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.
Hun kan derfor ikke oppfordre nok til å bruke refleks. Men like viktig er det å bruke den riktig. Som fotgjenger, bruk refleksbånd på hver ankel og/eller hvert håndledd. Gå der du har mest oversikt over trafikken. Dette er som regel på venstre side av veien, men ingen regel uten unntak. Skal du krysse veien, forsikre deg om at bilen har sett deg og bremser ned før du krysser veien.

Følg Nittedalsavisen på facebook!